En aften om Kirsten Ralov
Tidspunkt
30.05.2022 kl. 19.30 - 30.05.2022 kl. 21.30
Sted
Prøvesal 3 på Operaen, Holmen
Beskrivelse

En aften om Kirsten Ralov
1922 – 1999
ved Helge Ralov


1960, Kirsten Ralov som Terasina i Napoli

Den 26. marts var det 100 år siden, at solodanser, viceballetmester, instruktør og balletpædagog  Kirsten Ralov blev født.
Hun blev optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole i 1929, debuterede i  barnerollen som Fanny i August Bournonvilles Konservatoriet i 1933 og siden som voksen i pas de trois’en i hans ballet La Ventana  i 1941. Solodansertitlen fulgte i 1942.
Kirsten Ralov kom til at gennemdanse et vidtfavnende repertoire – fra Bournonvilles Teresina i Napoli, Rosita i Fjernt fra Danmark, Eleonore i Kermessen i Brügge og Birthe i Et Folkesagn til Myrtha i Giselle over Lander, Fokin, Massine og Petipa m.fl. , ligesom hun også selv skabte koreografi.
Men navnlig Bournonvillerepertoiret skulle blive hendes speciale.
Som Bournonvilleambassadører deltog hun og hendes livsledsager Fredbjørn Bjørnsson i Inge Sands Bournonvillegruppes  besøg i  Massachusetts i USA i 1955, og parret kom til at danse pas de deux’en fra Blomsterfesten i Genzano overalt i verden og satte dermed August Bournonville og denne koreografiske  perle på ballettens verdenskort.
Sammen med Fredbjørn Bjørnsson opsatte Kirsten Ralov  i 1962 Napoli i New Zealand, hvor hendes bror Poul Gnatt havde grundlagt et balletkompagni.  Det var den første opsætning af hele Napoli uden for Danmark – og i 1989 sammensatte hun en imponerende  og  smuk Bournonvilleaften med de russiske dansere på Bolsjoj Teatret.  Kirsten Ralov opsatte Bournonvilles balletter over hele verden.
Talrige lecture demonstrations og balletseminarer fjernt fra Danmark blev det også til – ligesom Kirsten Ralov desuden var dommer ved diverse internationale balletkonkurrencer.
Alligevel  blev der også tid til at have egen balletskole sammen med Fredbjørn Bjørnsson hjemme  i deres villa i Gentofte.

Da Henning Kronstam blev balletmester i 1978, pegede han på Kirsten Ralov som viceballetmester – og hun skulle få uvurderlig betydning både for ham og også for Frank Andersen i hans første balletmesterår.
Sammen med Henning Kronstam arrangerede Kirsten Ralov i 1979 den store Bournonvillefestival, der markerede 100-året for August Bournonvilles død. En vældig international triumf for Den Kgl. Ballet.
I samme anledning nedskrev  og udgav hun som den første Bournonvilleskolerne i to balletnotations-systemer  suppleret med musikken til dem både i noder og på plade: The Bournonville School.
En indsats, som har haft stor betydning på internationalt plan.

Med udtalt respekt og reverens for Bournonvillearven, koreografien og stilen, stoffet – som det var hende magtpåliggende at videregive  til en ny generation af dansere, sådan som hun selv havde lært det af sin lærer Valborg Borchsenius – blev hun vor førende varetager af Bournonvillearven, som hun arbejdede med hele livet. 
Som instruktør kom hun til at præge dansere som Linda Hindberg, Lis Jeppesen, Heidi Ryom, Ib Andersen og Arne Villumsen.

Ballettens Venners revisor Helge Ralov, søn af Kirsten og Børge Ralov, har sammensat denne aften, hvor han fortæller om sin mor – der i fritiden også var en passioneret bridgespiller.
Helge Ralov illustrerer med et righoldigt billedmateriale og enkelte filmklip.

Tid og sted: Mandag d. 30. maj kl. 19.30 i Prøvesal 3 på Operaen, Holmen (OBS!).
Indgang fra kl. 18.45 via Operaens personaleindgang, Ekvipagemestervej 10.
(På samme side af bygningen som Takkelloftet).

Tilmelding: Senest d. 29. maj på vores hjemmeside ballettens-venner.dk eller pr. e-mail til tilmeld@ballettens-venner.dk   
Ballettens Venner